LAGKAGE MED ÆBLE, KARAMELFLØDESKUM OG VALNØDDEKROKANT
En skøn lagkage med flødeskum, karamel og æble. Lagkagen kan spises hele året, men passer især godt til efterår og vinter.
Opskriften gælder for 10 personer
Karamel
50 g valnøddekerner
175 g sukker (2 dl)
1⁄2 liter Piskefløde 38%
4 æbler
4 spsk friskpresset citronsaft
2 1⁄2 spsk sukker
1⁄2 æbler
1 spsk friskpresset citronsaft
1 spsk sukker
3 lyse lagkagebunde
1⁄4 liter Piskefløde 38%
Lagkagebunde
Karamel
Læg valnødderne tæt sammen på et stykke bagepapir. Kom sukkeret i en tykbundet gryde i et jævnt lag. Smelt sukkeret ved kraftig varme og uden omrøring til det begynder at gyldne i kanten. Rør til sukkeret er helt smeltet – det går stærkt. Tag gryden af varmen og hæld ca. 4 spsk karamel over valnødderne – brug en metalske. Kom fløden i resten af karamellen og kog blandingen ved jævn varme og under omrøring til karamellen er smeltet igen. Frys karamelfløden i ca. 2 timer.
Riv æblerne groft og vend dem efterhånden i citronsaft og sukker, så de ikke bliver brune. Pisk karamelfløden let og luftigt.
Læg en lagkagebund på et fad. Fordel halvdelen af de revne æbler på bunden og derefter halvdelen af karamelflødeskummet. Gentag med en bund, resten af de revne æbler og karamelflødeskummet. Læg den sidste bund øverst og stil kagen tildækket i køleskabet i mindst 3 timer.
Skær det halve æble i tynde skiver og læg dem i citronsaft og sukker.
Lige inden serveringen
Hak de karamelliserede valnødder groft. Pisk fløden til et let skum. Fordel flødeskummet, fx med en paletkniv, så lagkagen er dækket helt af flødeskum. Pynt med valnøddekrokant og skiver af æble.
Tips
Kagen kan stå fra dag til dag i køleskabet, men skal først pyntes med det hvide flødeskum, valnøddekrokant og æble lige inden serveringen.
I stedet for valnødder kan du bruge hasselnødder eller mandler