Canasta Regler
Canasta er et kortspil i rommy-familien. Spillet blev opfundet 1940 eller 1941 i Montevideo i Uruguay. Der findes mange varianter af spillet, og det kan spilles af 2, 3 eller 4 personer. Standardvarianten er for fire deltagere som spiller parvis mod hinanden. Der anvendes to sæt kort, inklusiv 4 jokere. Spillet går ud på at samle kortkombinationer, især canastaer som er syv kort af samme værdi. Canasta betyder “kurv” på spansk.
Forberedelse
Canasta er et supersjovt kortspil for hele familien, hvor elementer af held og strategi i smuk forening gør sit til, at spillet hitter igen og igen.
Antal spillere: 4
Materialer: 2 spil kort (helst med 4 jokere i hver), papir og blyant.
Forberedelse
Inden spillet starter deles spillerne op på to hold á 2 personer. Det er vigtig at to holdkammerater ikke sidder lige efter hinanden, da de så kan komme til at smide “de rigtige” kort ud og derved sikre sig at holdkammeraten får bunken. En stor del af strategien i spillet går netop ud på, at sikre sig at modstanderne ikke får bunken.
Herefter blandes kortene. Der spilles med i alt 56 x 2 = 112 blade, så der kræves en god hånd for at håndtere dem allesammen i ét hug.
Hvis I kun har kortspil med 3 jokere i hver, så brug bare dem – jeg synes bare at det er sjovere med de 2 ekstra jokere, da de lige åbner for et par ekstra muligheder.
Når kortene er blandet deles de ud med 13 kort til hver spiller. Resten af kortene lægges i en bunke midt på bordet og det øverste kort vendes med billedsiden opad.
Første omgang
Det betyder kortene
♦3, ♥3
100 point. Samler holdet alle 4, giver det 800 point “faste point”.
♣3, ♠3
“Lukker” bunken, så den næste ikke kan tage den. Tæller 5 point, når pointene skal gøres op.
2’er / Joker
Er jokere, der kan lægge som hvad som helst.
2’ere tæller 20 point og jokere tæller 50 point.
Øvrige kort
Bruges til at lave canastaer.
4, 5, 6 og 7’ere tæller 5 point.
8, 9, 10 og billedkort tæller 10 point
Es tæller 20 point.
Alle spillere tjekker om de sidder med nogle røde treere. Er dette tilfældet, så lægger de dem på bordet og tager nye kort ind i stedet.
Hvis man senere i løbet af spillet trækker en rød treer ind, lægger man den på bordet og trækker et nyt kort.
I første omgang må man ikke lægge ned, og som en konsekvens heraf heller ikke trække bunken op.
Spilleren til venstre for kortgiveren starter derfor med at trække 2 kort op fra bunken. (det er altid 2 kort, der skal trækkes op). Dernæst lægger han et kort ud.
Sådan fortsætter omgangen i urets retning, indtil alle 4 spillere har trukket 2 kort op og lagt et kort ned igen.
Anden omgang – kampen gives fri
Når turen kommer til den første spiller igen, kan han gøre tre forskellige ting:
Tage to kort op og åbne
Først og fremmest tager han to kort op. Herefter kan han vurdere, om han ønsker at åbne spillet.
Dette sker ved at lægge tre eller flere kort ned på bordet som tilsammen giver mindst 50 point (se også under point-givning). Dette kan f.eks. være tre 8’ere (30 point) og fire 5’ere (20 point). De lægges altid ned i samme værdi (dvs. 4’ere, 5’ere, 6’ere osv.).
Det kunne også være en 2’er (der jo fungerer som joker) og to esser. Det giver i alt 60 point. Der skal altid være et overtal af “rene kort”. Dvs. man må ikke vælge at lægge f.eks. to 2’ere og to 8’ere ned.
Tage bunken og åbne
For at tage bunken kræves det, at man har to af det øverste kort. Dette betyder f.eks. at hvis der ligger en knægt øverst i bunken, så må den tages hvis man sidder med to knægte på hånden.
Gør man det, så har man jo så de første 3 knægte (=30 point), og skal kun komme op med 20 mere (f.eks. en 2’er på også).
Man må kun bruge det øverste kort ude fra bunken til at åbne med. De øvrige kort trækker man så ind efterfølgende, hvorefter man kan lægge dem ned.
Tage 2 kort op
Kan man ikke andet, så kan man jo altid tage 2 kort op!
Efter at have gjort en af ovenstående skal man lægge et kort ud i bunken på bordet. Sådan fortsætter det med næste spiller. Når først et af holdene har åbnet, kan man udover ovenstående også vælge en fjerde mulighed, nemlig:
Lægge kort til ved holdkammeraten (eller sig selv)
I Canasta er man som makkere fælles om alt. De point man får, får man sammen og hvis den ene har lagt ned på bordet, så lægger den anden bare til derovre. Der skal stadig være et overtal af “rene kort”. Dette betyder, at du stadig ikke kan lægge 4 jokere til i en bunke med f.eks. 3 knægte.
Tage bunken
Som ovenfor. Man kan kun tage bunken, når man har 2 af de øverste kort. Hvis der f.eks. ligger en konge øverst, skal man sidde med 2 konger på hånden, for at må tage bunken.
At lave en canasta
Med 2 spil kort, er der som du måske allerede har regnet ud 8 4’ere, 8 5’ere osv. Hvis du og din makker kan samle 7 af dem, så har I en canasta.
Der skelnes mellem røde canastaer (“rene canastaer”), hvor der ikke er brugt jokere og sorte canastaer, hvor I har været nødt til at ty til jokere, for at få lavet en canasta.
En rød canasta tæller 500 point, så ofte vælger man de første omgange at forsøge at lave røde canastaer. Det kan derfor være en god idé at vente med at “opgive” de røde canastaer til man er et stykke inde i spillet, da de sorte kun tæller 300 point.
Når et hold har mindst 2 canastaer, har de mulighed for at lukke.
Der lukkes
Når det ene hold har fået to canastaer er de i deres gode ret til at lukke. Dette foregår ved at man slipper af med alle sine kort på hånden. Det sidste kort skal lægges på bunken. Man må gerne lukke med et kort, der kan bruges, men man kan aldrig smide en joker eller 2’er ud i bunken – heller ikke undervejs i spillet.
Det giver 100 point at lukke.
Point-givning
Når der er lukket, tælles point sammen. Hvert hold tæller sine point efter følgende regler:
Hver rød 3’er tæller 100 point. Hvis et af holdene har alle fire, så får de 800 point i alt for dem.
Hver rød canasta tæller 500 point
Hver sort canasta tæller 300 point
Det giver 100 point at lukke
Alle kort holdet har samlet tælles sammen. Her tæller kortene som beskrevet i kassen øverst.
Kortene i de 2 canastaer på billedet ovenfor tæller f.eks. 165 point.
De kort, som spillerne sidder med på hånden tæller negativt. Det betyder, at hvis du f.eks. sidder med to esser og en 4’er på hånden, når der lukkes, så får holdet 45 minuspoint.
Næste omgang
Næste omgang fungerer på absolut samme facon. Den eneste forskel er, at man efterhånden som man får flere point, skal åbne med flere point.
0-1495 point = åbne med 50
1500-2995 point = åbne med 90
3000-5000 point = åbne med 120
Og Canasta-vinderen er
Det første hold, der når 5.000 point.
Hvis begge hold når 5.000 point, så vinder det hold med flest point.
Lidt om taktik
Det er ikke altid en fordel at åbne. Nogle gange er det smart at “lurepasse” på bunken, for en stor bunke kan virkelig betyde meget for holdet.
Derfor kan man f.eks. vælge at lokke spilleren, der sidder før til at spille en 5’er ud hvis man selv sidder med to 5’ere.
Hold øje med de røde canastaer – de giver voldsomt mange point, så det er vigtigt ikke at smide jokere på for hurtigt. Omvendt skal man heller ikke vente for længe, for man risikerer jo at modstanderholdet lukker og så er jokerne dyre minuspoint.
Rigtig god fornøjelse